Diyanet’in asker danışmanı Kuzey Kıbrıs’ta parti kurdu

28 Şubat sürecinde Diyanet İşleri Başkanı M. Nuri Yılmaz’a danışmanlık yapan emekli Albay Oğuz Kalelioğlu, KKTC’de kurduğu Kıbrıs Adalet Partisi için bina arıyor. Kalelioğlu’nun partisi aralıktaki seçimlerde 10 partiyle yarışacak.
1974 Barış Harekatı’nın Magosa savunmasının komutanı emekli Kurmay Albay Oğuz Kalelioğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde siyasi parti kurdu. Uzun süredir partileşme çalışmasını sürdüren Kalelioğlu, 5 Haziran’da resmileştirdiği Kıbrıs Adalet Partisi için genel merkez binası arıyor. Kalelioğlu, 28 Şubat sürecinde dönemin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz’a askerî danışmanlık da yapmıştı. Kıbrıslıların yakından tanıdığı bir isim olan Kalelioğlu, 1945 Artvin doğumlu; fakat Kıbrıs vatandaşı. Kıbrıs yasalarına göre parti kurulabilmesi için 25 üyenin imzasının bulunduğu bir dilekçenin İçişleri Bakanlığı’na verilmesi yeterli oluyor.

Kıbrıs’ı milli bir dava olarak gördüğünü söyleyen Kalelioğlu, “Bu davaya hizmet etmek için parti kurduk.” diyor. Kıbrıs’ta aralık ayında yapılacak genel seçimler için iddialı bir çalışma yürüten Kıbrıs Adalet Partisi, 5’i mecliste olmak üzere, 10 siyasi parti ile yarışacak.

Emekli Albay Oğuz Kalelioğlu’nun parti kurmasını değerlendiren KKTC Başbakan Yardımcısı ve Demokrat Parti Genel Başkanı Serdar Denktaş, “Her seçim döneminde böyle seçimlik partiler kuruluyor. Buna çok fazla ehemmiyet vermemek gerekiyor. ” şeklinde konuştu. Denktaş’a göre Adalet Partisi’nin seçimleri kazanma ihtimali ‘yok’ denecek kadar az. Seçimlerin Ulusal Birlik Partisi, Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Türk Partisi arasında geçeceğini öne süren Denktaş, “Zaten yasalarımıza göre bir kişi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde son üç yıl ikamet etmemişse aday olamıyor.” dedi. Kıbrıs’taki en önemli muhalefet partilerinden Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ise, herkesin Yavru Vatan’da parti kurabileceğini söyledi. Gidip gelme dışında Kıbrıs’la ilişkisi bulunmayan birinin parti kurmasının Kuzey Kıbrıs’ın içinde bulunduğu durumu gösterdiğine dikkat çeken Talat, “Bu partiyi herhalde bize akıl vermek için kuruyorlar, hayırlı olsun.” diye konuştu.

Kıdemli Kurmay Albay Kalelioğlu, Kıbrıs Barış Harekatı öncesinde Magosa’da Namık Kemal Lisesi’ne tarih öğretmeni olarak gönderilmişti. Buradaki Türklerin örgütlenmesini sağlayan Kalelioğlu, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın başladığı gün, gizlediği üniformasını giydi. Magosa’ya ‘gazilik’ unvanı verilmesinde büyük yararlılıklar gösteren Kalelioğlu, şehri Kıbrıslı mücahitlerle 250 silah ve 3 havan topu ile savundu. 8 bin kişilik Rum kuvvetlerine 800 kişiyle karşı koymuş ve adanın en büyük limanı olan Magosa’nın Türk tarafında kalmasını sağlamıştı. Daha sonra şehre heykeli dikilen Kalelioğlu, 30 yıl sonra yeniden Kıbrıs’ta. Kalelioğlu, parti kurucusu arkadaşlarıyla Kıbrıs davası için çalışacağını söylüyor. 1980’li yıllarda Avrupa’da yaşayan Türklerin sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapan Kalelioğlu, bir süre MGK Toplumsal İlişkiler Başkanlığı’nda koordinatörlük görevi üstlendi, son olarak Diyanet’te danışman olarak çalıştı.

Anadolu’nun çeşitli yerlerinde panel ve konferanslar vererek din görevlilerini milli hedefler konusunda bilgilendiren Kalelioğlu’nun Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları arasında çıkan Atatürk isimli bir kitabı da bulunuyor.

Dönemin Diyanet İşleri Başkanı M. Nuri Yılmaz, ‘Diyanet’e askeri danışman ve MGK imamlara sertifika veriyor’ eleştirilerine Nuriye Akman ile yaptığı bir şöyleşide şu şekilde cevap verdi: “Bu haberler doğru değil. Bu hizmetiçi eğitim programlarını biz yıllardır sürdürüyoruz. Türkiye’nin güvenliği, dostu düşmanı, stratejik durumu, görgü kuralları gibi bilgileri veriyoruz. Müşavirim, emekli Kurmay Albay Oğuz Kalelioğlu, milli güvenlikle ilgili konuları anlatıyor. Sertifikayı da biz veriyoruz.”

Erkan Acar - Kaya Emiroğlu / İstanbul - Lefkoşa

Konular